Přípravy na zimu

Ať se nám to líbí nebo ne, tak se nám letošní sezóna pomalu, ale jistě, chýlí ke konci. Před námi je dlouhé období, které musí ibišky přečkat v ne zrovna ideálních podmínkách a naším cílem je, udržet jich při životě co možná nejvíc.

Jak s hnojením?

V tuto dobu, tj. druhá polovina srpna, bych už vyřadila používání jakýchkoli hnojiv obsahující dusík. Rostlina dusík potřebuje k tomu, aby mohla tvořit hmotu a růst. Jenže aby ten dusík zvládla smysluplně využít, tak k tomu potřebuje světlo. A to právě v těchto dnech již ubývá a ani se nenadějeme a za dva měsíce bude tma už pomalu ve 4 hodiny. A když ibišek nemá dostatek světla na to, aby mohl dusík zpracovat, tak ten se bohužel nevypařuje do vzduchu, ale zůstává v kytce a pokud je ho moc, tak rostlinu pomalu udusí.. Přebytek dusíku se projevuje tím, že začnou žloutnout a opadávat listy a černají vrcholky větví a ta černota se pomalu rozšiřuje do celé rostliny, až celá umře.

přehnojení dusíkem

Věřte tomu, že s přehnojením dusíkem mám velmi osobní zkušenosti. Před necelými pěti roky mi díky studniční vodě, která obsahovala trojnásobek dusíku, v zimě odešla celá sbírka ibišků.

Pokud jste se k tomuto příspěvku dostali později a už se vám toto děje, tady si můžete přečíst, co s tím a pokusit se ještě o záchranu.

Hnojit či nehnojit?

To je otázka, na které se nedokážeme napříč ibiškovou komunitou shodnout. Někdo tvrdí, že v zimě se hnojit nemá, já zase tvrdím, že v zimě se hnojit musí.

Jak jsem již psala, tak klesá spotřeba dusíku, ale naopak roste spotřeba draslíku. A jak jste se již zde dozvěděli v předchozích příspěvcích, tak ibišky jsou na draslík obecně dosti hladoví a v zimě ten hlad ještě stoupne. Ibišek draslíkem prostě nepřehnojíte. V zimě se spotřeba draslíku zvyšuje úměrně s tím, jak světla ubývá. Ten pomáhá rostlině zvládnout nejen tuto dobu temna, ale podporuje mimo jiné i vyzrávání dřeva. Na ibišcích je deficit draslíku často vidět, jasným signálem jsou žluté okraje listů.

Pravděpodobně kombinovaný deficit draslíku a hořčíku

Pokud máte ibišky přes zimu v chladnějším prostředí, je lepší dodávat rostlinám draslík formou postřiku na list, protože v chladnějších podmínkách klesá schopnost přijímat jej přes kořeny.

Během zimy jsou patrné i deficity mikroprvků, které jsou obsaženy v komplexních hnojivech (ať už v Kristalonu nebo v kvalitnějších hnojivech jako je Powder Feeding) a pokud jsme ukončili jejich aplikaci kvůli obsahu dusíku, tak nyní budou rostlinám mikroprvky chybět. Já je rostlinám dodávám pravidelně v intervalu cca 1x za týden až 14dní, podle nálady a jak si vzpomenu. Popřípadě pokud vidím počínající chlorózu nebo nějaký jiný nedostatek, tak doplňuji hned. Používám přípravek Canna Mono Trace Mix 1l a tekutý draslík taktéž od Canny a preferuji aplikaci postřikem na list, ale samozřejmě se mohou přidat i do zálivky. Oba tyto přípravky používám v průběhu celé sezóny, protože mám vyzkoušené, že ibiškům prospívají a jsou spokojené i mé zákaznice, které je s úspěchem používají také.

Já osobně se domnívám, že pokud rostliny vykazují deficity jakýchkoli prvků, je potřeba jim je dodat, aby byly v plné síle a zdárně zimu přežily. Nevidím jako rozumný postup čekat na jaro a spoléhat, že po prvním přihnojení Kristalonem se kytky spraví. To už by totiž kolikrát mohlo být i pozdě.

Nechávám na vašem zvážení, zda budete v zimě hnojit nebo kytky necháte bez jakéhokoli přilepšení, nicméně nyní již ukončete hnojení veškerými přípravky obsahujícími dusík.

Přeji úspěšný závěr letošní sezóny a užívejte květů, dokud jsou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *