DISTANČNÍ VÝUKA – PODNIKÁNÍ V ČR

Vážení přátelé,

zase se ke mně doneslo, co se o mně kde píše a rozhodla jsem se udělat menší vzdělávací okénko pro ty z vás, kteří o podnikání nemáte ani páru. Přiznávám, že označení „zlodějka“ je už trochu silný kafe i na mě, ale předpokládám, že paní Hana Het. a její kamarádky jsou jen tak hloupé, že si to neumí spočítat a vůbec je nesžírá vlastní ješitnost a nenávist vůči mně.

Takže začněme od začátku

Vloni v červenci jsem se stala dobrovolným plátcem DPH, protože jsem měla nákupy v zahraničí převyšující 325000Kč. Buď bych byla daňově identifikovaná osoba (či jak se to odborně nazývá) a platila DPH z prodaného zboží, ale nemohla si DPH odčítat, nebo jsem se mohla stát plátcem DPH rovnou, takže jsem plátce DPH.

Co to ovšem znamená?

To znamená, že nakoupím zboží za cenu bez DPH (faktury v ČR platím s DPH, ale ve vyúčtování se to potom vzájemně odečte, ze zahraničí nakupuji už bez DPH rovnou) a potom za prodané zboží to DPH státu ODVEDU! To znamená, že za každou prodanou kytku platím 15% DPH státu – Koupíte kytku za 1150 Kč, mně zůstane 1000 Kč a 150 Kč posílám Ále Šilerovic. Stejně tak s dalším zbožím, jako jsou hnojiva, substráty, poštovné a dokonce i za tu roubovací gumičku odvádím pro změnu 21% DPH. Na každé faktuře, které jsou ke každé objednávce vystaveny, je vždy součet ceny s DPH a bez DPH. Takže můžete jasně vidět kolik z peněz, které platíte mně, odchází státu.


Co stojí dovoz rostlin?

Když jsem jezdila pro kytky do Holandska, tak jsem je nakupovala za tu cenu, za kterou je prodával H.J.Gommer běžnému smrtelníkovi, tj. 16,35€. S tím, že jsem se stala plátcem DPH jsem si přilepšila a nakupovala jsem je BEZ DPH, což je na rostliny v Holandsku 9%, abych je tady prodala a zaplatila DPH téměř 2x tolik – tj. 15%. Několik tisíc mě stála doprava, platila jsem ubytovaní a pak, když jsem prodala zmiňovanou kytku za 699Kč, tak jsem byla pomlouvaná, že ty kytky jsou předražený.

Jasně, počty jsou jednoduchý:

15*27=405Kč a vona si za to řekne 699Kč!

(počítané 15€ cena bez DPH 9%) ALE! odečtěte odvedené DPH čili -91Kč Zbývá 608Kč

Ještě jsme do toho Holandska nedojeli a ani to nepřišlo v krabicích. Průměrná doprava bez amortizace auta byla 2€ na rostlinu a nějaké to ubytování taky bylo a vycházelo mě na 750Kč za noc, což je na rostlinu cca 6Kč, takže -60Kč.

zbývá 548Kč

Když přejdu k balení a odesílání rostlin, tak krabice stály plus minus 20Kč za kus plus k tomu izolepy, tyčky, balící papír. Jsme na cca 525Kč, co mi zbývá.

Když odečteme nákupní cenu 405Kč, zbývá mi 120Kč na rostlinu a do toho nepočítám veškerý čas strávený na cestě, balením, komunikací se zákazníky a milionem dalších starostí. Docela by mě zajímalo, za kolik byste měli představu, abych ty kytky prodávala, aby teda nebyly předražený. A to do toho ještě nepočítám veškerý čas, který jsem trávila správou a tvorbou eshopu, který jsem si dělala úplně sama a byl tudíž „zadarmo“ a odvody státu, kdy měsíčně posílám navíc k DPH ještě odvody za zdravotní a sociální pojištění okolo 6000 Kč. To měsíčně znamená, že platím 6000 Kč odvody i v zimě, kdy kytky neprodávám, protože to není prakticky možné posílat, takže si musím zajistit buď rezervu, ze které těch 36000Kč za toho půl roku zaplatím nebo si zajistit jinou cestu, jak ty peníze vydělat.

Nicméně Holandsko je pasé jak díky kovidnesmyslu, tak dalším přidruženým věcem a já jsem zkusila navázat spolupráci s Aneelou Lee a jejím bratrem a dovážet OFICIÁLNĚ a LEGÁLNĚ jejich rostliny do ČR. Spolupráce se během počátku tohoto roku slibně rozjela, protože zájem o tyto rostliny je velký a vzhledem k nastalým komplikacím okolo dopravy do EU všeobecně, jsme se s Aneelou a jejím bratrem domluvili, že budu mít exkluzivní zastoupení pro ČR a SR.

Tímto krokem a jeho následným oznámením jsme naštvali ty, kteří si sem tyto kytky dováželi na černo, nelegálně a v podstatě je pašovali. Začali psát Aneele zprávy, kdy se mi snažili na hlavu naházet celé cisterny sra.ek, aby mě pošpinili. Zejména pomluvy typu „ona to dělá jen pro peníze a ne z lásky ke kytkám“ mi přijdou být vtipné v tom kontextu, že toto píšou obchodnici, která mi ty kytky prodává. Pardon, ale tomu se musím opravdu smát, jak někdo může být tak hloupý a udělat ze sebe takového pitomce.

Nicméně pokračujeme ve výčtu nákladů. Doprava do ČR mě stála při poslední zásilce 933USD na 220 rostlin. Při zásilce 50rostlin jsem platila 367USD. Můžete přepočítávat kurzem cca 22,5Kč za dolar.

Za dovoz zboží při ceně nad 150USD se platí CLO a na rostliny je CLO 8,5% z hodnoty uvedené na faktuře. Další CLO se platí za dopravné. Za celou zásilku se odvádí i DPH, ale vzhledem k tomu, že jsem plátce DPH, tak ho neplatím, protože ho potom odvedu z prodaného zboží. Zboží musí projít rostlinolékařskou kontrolou, která mě stojí 945Kč za zásilku (fyzická nepodnikající osoba to má za 300Kč). Plus platím ještě poplatky za proclení přepravci v řádu dalších stokorun.

Od letošního roku si platím prostor pro eshop u Shoptetu a zrovna včera jsem platila fakturu na 1984Kč za měsíční provoz + 500Kč měsíčně za provoz Balíkobotu, který mi zajišťuje importování adres k dopravcům a sledování zásilek. Eshop a veškerý obsah si nadále spravuji sama.

Právě jednám o výrobě krabic dle požadovaných rozměrů a budu platit 9000Kč bez DPH. Dolaďujeme program na tisk etiket, který mě bude stát dalších 5000Kč bez DPH (nakonec stál 11000 Kč bez DPH), musím platit tonery do tiskárny, které stojí přes 2000Kč za barvu a mám tam 4 barvy.

Víte, přátelé, ten skleník mi taky na zahradě nezasadil strýček Pompo, ale jeho výstavba nás stála téměř 3/4 milionu a ty peníze jsme našetřené opravdu neměli. Stejně tak auto, kterým jezdím jak do Holandska, tak třeba 200km výlety pro balík s kytkama, které nechci nechávat ležet někde na rampě, nás stálo hromadu peněz a nikdo mi ho k baráku nepřistavil a neřekl:“Na, tady máš!“ Při té cestě k letišti ztratím 4-5hodin času, které můžu využít smysluplněji s rodinou nebo třeba jen časem sama pro sebe. Protelefonuju hromadu času, když naháním přepravce, aby ten balík nikde neležel.

Povinnost při prodeji rostlin přes internet je vystavovat a evidovat rostlinolékařské pasy a s tím spojené kontroly z UKZUZu.

Kytky prodávám za pevnou cenu, nedělám žádné aukce za cílem vytřískat z toho co nejvíc. Snažím se být férová vůči vám, ale i sama vůči sobě. Mohla bych tu dál psát o tom, co mě to stojí a kolik tomu musím obětovat, ale nebudu. Nechci, aby to bylo jako stěžování si na to, co dělám. Já to dělám ráda, baví mě to, i když některé aspekty této práce bych ráda vytěsnila, ale úspěch se neodpouští a prostě to k tomu asi patří.

Na závěr bych ráda upozornila ty dámy, které si mě neustále berou do úst, aby se zamyslely nad tím, jak se chovají. Jsem připravená jít na PČR podat trestní oznámení pro pomluvu a daňové úniky, pokud mě budou neustále pomlouvat, házet na mě špínu a kazit mi mé dobré jméno. Já na rozdíl od některých jiných podnikám legálně. To, že si koupíte dohromady 30rostlin a pak je rozprodáte po kamarádkách, je totiž taky podnikání, ale na černo, i když to děláte bez zisku. A ani nemluvím o aukcích na Aukru a v jedné nejmenované skupině, kde si dámy ještě uměle zvyšují příhozy, aby cenu vyšroubovaly co nejvýš.

Na závěr bych ráda podotkla, že jste měli víc jak 3 roky čas navázat s Aneelou spolupráci. Já se do toho nehrnula a bez kamarádky, která mě k tomu přesvědčila, bych do toho nešla. A vlastně díky ní to dělám a patří jí můj dík.

Děkuji za pozornost a přeji příjemný den.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *