Péče o ibišky v průběhu roku

Po delší době přicházím s dalším příspěvkem na přání. Bude to spíš takový výtah z toho, co jsem už napsala, i když by některé články chtěly nejspíš projít revizí a zaktualizovat. Tak jak se tedy starat o ibišky během roku, aby se nám odměnili krásnými květy?

Začneme jarem, na které se každý ibiškář těší celou zimu.

Kdo pěstujete podnože a chystáte se roubovat, můžete zhruba od druhé poloviny února začít mírně přihnojovat startovacím hnojivem, abyste je trochu nastartovali před roubováním. Dávala bych poloviční dávku. Také je potřeba brát trochu ohled na to, jestli je pořád tuhá zima, zataženo nebo už cítíte v kostech jaro a pomalu se opalujete prvními paprsky. Můžete takto zlehka nastartovat i rostliny ibišků.

V průběhu března můžete započít přihnojování oranžovým hnojivem, které má optimální poměr NPK ideální pro ibišky.

Pokud se rozhodnete, že budete přesazovat, tak nezapomeňte použít vhodný substrát, který bude dostatečně vzdušný a lehký, aby nedusil ibiškům kořeny. S úspěchem používáme jak substrát Gramoflor Cocofibre MG s příměsí kokosového vlákna, který ještě prolehčíme vermikulitem, tak substráty značky Canna taktéž v kombinaci s vermikulitem. Nezapomeňte, že v těchto případech rostliny nehnojte dřív jak po 4 týdnech, protože substráty jsou předhnojené.

Kolikrát se mě ptáte, jak poznat, že je potřeba přesadit. Na to nevím, jak pořádně odpovědět, to prostě musíte poznat. Jak vypadá kořenový bal po vyklepnutí z květináče, jak vypadá substrát, jestli je už hodně rozložený, dělá „bláto“, dlouho drží vodu..

Hlavně, prosím, nepoužívejte univerzální substráty, nebo klasické substráty na pokojovky. Měla jsem tu čest vidět v nich pár ibišků a to je beton, ne substrát. Pokud není zbytí, tak alespoň doplňte 30% kokosového vlákna a 15% vermikulitu, v krajní nouzi použijte místo vermikulitu perlit.

Máme přesazeno a sezóna nám začíná, tak si ji pojďme užít..

Pro ibišky je nejdůležitějším prvkem DRASLÍK. Žádný jiný prvek neudělá tolik práce jako právě on. Podílí se na násadě květů, stejně jako na kvalitě jejich vybarvení. Draslíkem ibišek nepřehnojíte, takže ho můžete užívat dle libosti. Vyvarujte se však používání přípravků s vysokým obsahem fosforu (P). Často označované jako PK Booster, Bloom booster, Mega bloom apod..Ibišky nedokáží zpracovat příliš mnoho fosforu a s touto vysokou dávkou byste si je téměř odsoudili k smrti.

V podstatě si po celý rok můžete bohatě vystačíte s lahví draslíku a lahví Trace mix, což jsou stopové prvky, které můžete přidat do zálivky nebo postřiku jednou za 14dní, případně pokud rostliny vykazují chlorózu nebo deficit jiných prvků, tak použít častěji.

Draslík můžete použít i z přírody, kde najdete rostliny, které ho obsahují větší množství. Co takhle natrhat listy kostivalu, nechat je přes noc máchat ve vodě a potom ji použít jako zálivku. Takto můžete zkusit použít i listy z rostlin rajčat. Velkou parádu udělají i slupky od banánu namočené ve vodě. Tyto výluhy můžete použít i jako postřik.

Výrobci dnes přivádí na trh stále nové a nové produkty, jak udělat rostliny ještě výnosnější a ještě výkonnější. Těžko se v té džungli vyznat. Někdy je efekt vidět velmi brzy po použití, to zejména v případě, že jste šlápli vedle.

Většinou používám více produktů a střídám je podle nálady. Žádný systém v tom nehledejte. Prostě jak mě napadne, tak po tom sáhnu nebo ne. Pořídila jsem si 5l tlakový postřikovač na baterku, který si udržuje tlak sám a rosení je teď radost. Zhruba jednou denně nebo obden ve skleníku rosím a do každé várky postřiku přidávám draslík. Občas (cca 1x za 14dní) používám Trace mix. Dle nálady Bioprotect jako takovou nějakou podporu obranyschopnosti rostlin, stačí pár kapek. Popřípadě Bio Defence I. a II. nebo Cannacure. Na podporu tvorby kořenů nesmí chybět Rhizotonic, který je dobré občas přidat i do zálivky. Doporučuje se používat při stresu u rostlin, například po transportu, po přesazení, či po střihu. Ve stejných situacích je doporučováno použít i SuperThrive, který je směsí enzymů a vitamínů a dodají rostlinám zase šťávu 🙂 Občas do postřiku přidám i cca čtvrt odměrky Powder Feeding hnojiva, ale v tom případě nepoužívám Trace mix.

Občas se i u ibišků řeší plísně a jelikož je nyní sezónaokurek, rajčat a cuket, které na plísně docela trpí, používám občas samostatně do postřiku Altelu, která funguje tak, že na povrchu listu vytvoří film, díky kterému se na listech plísním nebude dařit. A tak po té, co postříkám zeleninovou zahrádku, projdu se zbytkem postřiku i v rychlosti preventivně skleník s ibišky.

Takto můžeme postupovat průběžně celou sezónu. Musíme ale dbát na to, že pokud hnojíme postřikem na list, tak potom musíme udržet vzdušnou vlhkost. Na list hnojím proto, že rostlina efektivněji a rychleji vstřebá živiny. Do zálivky přidávám hnojivo cca 1x za 6týdnů.

V druhé polovině srpna již upustíme od hnojení hnojivy s podílem dusíku. Zkracuje se den a spotřeba dusíku klesá a naopak se zvyšuje spotřeba draslíku.. a pomalu začneme s přípravami na zimu a o tom jsem už psala, takže se nebudu znovu opakovat a můžete se plynule přesunout a pokračovat ve čtení.

Ještě by stálo za zmínku něco ohledně kořenů, resp. co dělat s Taiwanci a jak je co nejvíc povzbudit – ty kořeny.. ale to si nechám do dalšího příspěvku, aby to jen tak nezapadlo, protože si myslím, že výsledky stojí za to. 🙂

necelé 2 měsíce přesazený semenáč

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *