Růžová marmeláda

Vloni jsem na Facebooku zahlédla, že jedna známá dělala z růží všelijaké věci, a protože jsme neměli touto dobou ještě dostatek růží, času a chuti, tak jsme jen zírali a nechápali. Ale protože musím zkusit všechno, tak jsem prostě musela vyzkoumat i toto..

wpid-p_20150618_140416_df.jpg

Co budeme na růžovou marmeládu potřebovat?

200g okvětních lístků růží

600ml vody

600g cukru

šťávu z jednoho citrónu

petals

Okvětní lístky zalijeme šťávou z citronu a 200g cukru a promačkáváme, dokud nebudeme mít kašovitou konzistenci. Okvětní lístky by měly zůstat vcelku, neměly by být potrhané. Mačkáním v citrónové šťávě pustí okvětní lístky barvu a uvolní vůni.

wpid-p_20150618_161840.jpg

Co se jejich barvy týče, tak záleží na Vás. Pokud chcete tmavě červený džem, tak samozřejmě musíte jít po rudých květech. Zásada je, že musí být hlavně voňavé, jde nám hlavně o tu vůni… Přenést ji do toho džemu. Když budete mít úžasně voňavé bílé růže, tak se svět nehroutí, jen nebude ta Vaše marmoška červená, ale žlutá 🙂

Následně si rozpustíte zbytek cukru ve vodě a přidáte kašičku z květů. Vaříte 30min – bohatě stačí – jsou to květy, nikoli ovoce.. No a potom slejete do sterilních skleniček (20min na 140°C v troubě), zavíčkujete, otočíte dnem vzhůru a je hotovo. Dle zdrojů na internetu je tento džem výborný na palačinky (již můžeme potvrdit :)) a rozmíchat v bílém jogurtu.

wpid-p_20150618_164032_df.jpg

Zkoumala jsem na netu všude možně, jestli se mají okvětní lístky scedit anebo nechat.. Nikde jsem o separaci nenašla ani slovo, tak jsem to do skleniček frkla všechno 🙂

A výsledek? Úžasně voňavý, i když šíleně sladký, ale po kilech to jíst nebudeme, že? 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *