Cukety, všude samé cukety

Jelikož se nám letos (opět) urodila hromada cuket, tak jsem přemýšlela, co s nimi.. Neponaučila jsem se z loňska, kdy jsem taky nevěděla, co z nich dřív udělat, tak to letos musím napravit a napsat si poznámky 🙂

Jako osvědčená nouzovka se mi osvědčila čokoládová cuketová buchta. Vydrží dlouho vláčná, nemusí mít žádný krém a je dobrá sama o sobě..

foto převzaté z blogu Cucinare con amore

Co budeme potřebovat?

  • 350 g polohrubé mouky 
  • lžičku jedlé sody
  • 30-50 g kvalitního kakaa
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžička soli
  • 170ml extra panenského olivového oleje
  • 350 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 500 ml nahrubo nastrouhané oloupané cukety 
  • 150 g nasucho opražených a posekaných lískových nebo vlašských oříšků, slunečnicových semínek – co máte rádi

V jedné míse smícháme suché suroviny, ve druhé zase mokré suroviny a potom toto smícháme dohromady. Nakonec přidáme opražené ořechy či semínka, nalijeme do vysypané formy a pečeme v troubě předehřáté na 160°C. Kdo by chtěl, tak po vychladnutí může povrch polít čokoládovou polevou 🙂

Tento recept jsem našla na tomto blogu.

Jako další, jsem zkoušela letos dělat cukeťák aneb cuketový nákyp naslano, ale nějak dvakrát mě to chuťově neoslovilo, takže se k němu vracet nebudu, alespoň ne tuto sezonu 🙂

Ale co u nás frčí jsou těstoviny a proto jsem se rozhodla zpracovat společně s cuketami i dozrávající rajčata a papriky. Pravda, že letos to s rajčaty žádná sláva nebyla (nebude, ještě mi dozrávají tuny zelených koulí na záhoncích), protože jsme se k zahradě dostali až pozdě a tudíž jsem rajčata na záhony vysadila až v druhé půlce června. A papirky jsem sice vysadila dřív, nicméně mi je spálilo sluníčko, takže mi zbyly pouze dvě sazenice od sousedky, ale díky za ně 🙂

Takže co z toho plyne? Udělala jsem zeleninovou čalamádu na těstoviny.

Ingredience dle chuti. 🙂 Na olivovém oleji jsem osmahla cibulku, k cibulce jsem po chvilce přidala nasekaný česnek a bylinky. Nechala jsem spolu orestovat a potom jsem přidala na kostičky nakrájenou papriku a rajčata. Přilila jsem trochu vody, osolila a opepřila a nechala spolu probublávat. Po cca 10-20minutách (vod voka) jsem přisypala i na nudličky nakrájenou cuketu a nechala ještě 10minut probublávat. Ke konci jsem přidala další várku nasekaného česneku a trochu bylinného octa. Potom jsem směskou naplnila čisté sterilizované sklenice (nechala jsem je cca 20min v troubě na 140°C), zavíčkovala, otočila dnem vzhůru a potom zavařila v myčce s nádobím.

Druhou várku jsem dělala i se žampióny, protože houbičky, ty já moc ráda 🙂 A našemu Panu Prcíkovi čalamáda moc chutná s kuskusem 🙂

No a můj poslední výtvor z cuket jsem našla taky na internetu a to konrétně na blogu Pěkně vypečený blog.

Pečená cuketa na chleba

Co budeme potřebovat?

1,5 kg nastrouhané cukety (oloupaná a odsemínkovaná – může se použít i přerostlý obřík, škoda jen, že jsem na tento recept nenarazila dřív.. aspoň by ty naše obryně nemusely skončit na kompostu)
140 ml olivového oleje
5 ks velkých cibulí
10 ks stroužků česneku
3 lžičky soli
3 lžíce třtinového cukru
6 lžic Worcestru
2 lžíce červeného vinného octa (já použila bílý)
1 ks sugo Toscana Alnatura (rajčata v plechu s bylinkami, já použila Globus drcená rajčata s bazalkou)
300 g rajčatového protlaku
1/2 lžičky čerstvě namletého pepře
foto Pěkně vypečený blog
Cibuli si oloupeme, nakrájíme na půlměsíčky. Spolu s česnekem nakrájeným na tenké plátky je začneme restovat na olivovém oleji. Přidáme nahrubo nastrouhanou cuketu, osolíme a chvilku spolu restujeme. Pak přidáme cukr, vinný ocet, rajčatové sugo, protlak, worcestr, pepř a vše společně pořádně promícháme. Následně jsem hrnec šoupla do trouby předehřáté na 180°C a s průběžným mícháním pekla cca 40minut. Pak jsem naplnila sterilizované sklenice, otočila dnem vzhůru a je hotovo. A chutná to víc než skvěle!
Teď, když jsem zjistila takové super recepty, které vydrží ve špajzu dýl než cuketa v lednici, tak ty moje cuketovníky přemlouvám, aby ještě aspoň jednu nebo dvě cukety vyplodily.. a zatím se přemlouvání daří, ale než dorostou, tak tu zatím dozrávají rajčata.. a na ty se chystám právě teď.
Takže dobrou chuť! 🙂

.

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *