Jak na škůdce aneb jak to dělám já…

Hodně se v naší FB skupince setkávám s tím, že mají kamarádi pěstitelé stále problémy s nějakými potvorami, ať to jsou mšice, třásněnky nebo molice.. U mě poslední dobou vykukují červci… Tak se dnes zkusíme zamyslet nad tématem škůdců….

Přes léto jsem nikdy nevedla nějakou chemickou bitvu proti jakýmkoli breberkám. Vloni jsem používala postřik ATAMI B’cuzz Bio-Defence 1+2 a jelikož jsem všechny ibišky přesazovala, tak jsem všem zapravila do substrátu pokrutiny po lisování nimbového oleje. Za celé léto jsem neviděla jedinou molici. Horší to bylo potom v zimě, po přestěhování domů.. To se mi na ibichy slezly všechny brebery, které snad ibiškáře nejvíc trápí…Kamarádka mi řekla, že když jsou ibichy přehnojené dusíkem, tak prý škůdce přitahují jak magnet.. No, nejdřív jsem si říkala, jaká hovadina to je, ale nakonec jsem se zamyslela, zavzpomínala a ono to do sebe docela zapadá…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nejen mšice, ale i svilušky, si pochutnávaly na ibišcích loňskou zimu.

No a jak to tedy dělám teď?

Letos jsem přesazovala pouze nové ibišky, které mi přišly od Sabine z Německa a od Gommera z Holandska. Tyto rostliny vždy přichází s bonusem, o který člověk nestojí.

Na první várku rostlin jsem nebyla připravená a proto jsem Gommeráky a Němce přesazovala bez pokrutin.. Což se mi zřejmě vymstilo, jelikož se mi po cca měsíci na ibišcích od Gommera objevili červci. To je něco tak odpornýho, že se na to štítím sáhnout.. ble.. Takže jsem vytáhla do boje. Když se u mě objevili červci poprvé, bylo to okolo roku 2010.. Nepomohlo i nic jiného, než je celé ostříhat, přesadit ale s tím, že jsem jim omyla kořeny a dala fungl nový substrát. Do hlíny jsem jim píchla Careo Substral tyčinky a byl klid.. Už se neobjevili.. To jsem ale měla asi 4 nebo 6 kousků rostlin.. 🙂

Tentokrát jsem na to šla jinak. Jako první pomoc jsem vše pro jistotu postříkala Mospilanem, ale i tak se sem tam ještě nějakej objevil. Nechtělo se mi rostliny zase přesazovat, tak jsem těm napadeným přimíchala do 2cm do hloubky prášek, přemohla jsem se a ty škaredý vobludy jsem z ibichů setřela. Potom jsem si vzala prášek a začala jsem dělat pokusy.. Namočit na několik hodin do vody, scedit a stříkat.. A světe div se, ono to funguje taky.. Na některé semenáče dostaly chuť mšice, tak jsem stříkala i je a mšicím přestali chutnat..

Koupila jsem si nové krásné podnože na jaro a bohužel je na nich plno vajíček a začínaly se objevovat molice.. Tak jsem se včera hecla a přesadila jsem je do nového substrátu a přimíchala jsem i prášek, tak sem zvědavá, co se bude dít… Pro jistotu jsem si i vyrobila lektvar..

Naházela jsem do kýble levanduli, přidala jsem banánovou slupku a nasypala hrstku prášku, zalila dešťovkou a nechala jsem to do večera na sluníčku. Večer jsem si přecedila část do postřikovače, přidala k tomu trochu jíchy z kostivalu a banánových šlupek a šla stříkat.. Zbytek jsem použila na zálivku. Smrdí to pěkně, tak doufám, že to bude smrdět i těm potvorám..

S kamarádkou jsme zkoušely na mšice eko postřik. Zkusila dát do vody kapku jaru jako smáčedla a potom levandulový eterický olej. Postříkala ibišky a černé mšice jsou pryč..

V kýbli si pěstuju smrádek z kostivalu a banánu. Nechávám to na sluníčku a smrdí to jak bolavá pata v okruhu 3m. Na zálivku používám cca litr na 10l konev. V naředěné formě se může použít i na postřik na list.

Musím také poznamenat, že se snažím ibišky zalévat dle lunárního kalendáře. Dle chytré literatury by se měly pokojové květiny zalévat pouze ve dnech listu. Když je nutné zalít dřív, tak je to možné, ale je lepší se vyhýbat dnům květu, protože potom jsou rostliny náchylnější k napadení žravými a savými škůdci. I když pokud chceme podpořit kvetení, tak ve dnech květu můžeme použít hnojivo a přihnojit, ale všeho s mírou.

Teď přes léto v těchto vedrech není možné čekat skoro 10dní na dny listu(navíc déšť člověk neovlivní), ale v zimě to není problém.. Rostliny se dají naučit větší hospodárnosti s vodou, ale nelze to udělat nárazově teď hned, ale postupným navykáním.

Snad se mi podaří dodat příští příspěvek trochu dřív.. Mám teď nové hobby a hodně času trávím s kolovrátkem vlnou a jehlicemi 🙂

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *