Jak se staví sen

Jak jsem se již zmínila v předchozím příspěvku, tak jsem si díky manželovi mohla splnit sen. Našli jsme stavební firmu, která se chopila výstavby jak skleníku, tak i plotu před domem, který nám stále chyběl. Ovšem vše neprobíhalo tak hladce a hlavně rychle, jak jsem si představovala.

Začalo se kopat 30.3. Dorazil sem bagřík a vykopal základy před domem na zídku a za domem na skleník. Původně jsem byla domluvená, že mi bagrista lžíci vydloubne kytky a keříky, abych je nemusela dolovat rýčem. No bagrista se toho chopil, vydloubnul je a nasypal na hromadu hlíny a zase je hromadou hlíny zasypal.. no co.. tak holt bude důvod koupit nové..

4.4. přijel mix s betonem, aby vylil vykopané pásy. Takže je vylil pouze vepředu, protože se v tu samou dobu u nás začal kopat vodovod. Pánové vodovodníci se tvářili, jakože to sfouknou během jednoho dne.. Ovšem jáma vykopaná uprostřed plácku stání pro auto se tu šklebila několik dní. Navíc byla vykopaná oproti projektu úplně mimo.. Takže díky tomu nemohl mix projet dozadu, aby vylil základy i na ZZ.

Musela jsem tedy jít za panem stavbyvedoucím, aby mi přiblížil časové okno, jak dlouho bude ona jáma vykopaná. Oni prej ještě nemají ty vodoměrné šachty, takže ta dvoumetrová ničím neohraničená díra tu může být klidně i dalších x týdnů.. to asi proto, aby se mohly děti vykoupat, když by měly chuť..

Takže jsme se panem stavbyvedoucím dohodli, že tu jámu zasypou, aby ji potom znovu vykopali tam, kde měla být podle projektu, tj asi o 2metry bokem. A to jsem se zapomněla zmínit o tom, že pan stavbyvedoucí navrhoval takové srandy, jakože má mix najet vedle na parcelu a ten beton nalít přes plot a pak nějací Ukrajinci, aby to nakolečkovali a do těch základů navozili apod..

Nicméně tedy jáma byla zasypaná a mix mohl zvesela dorazit. Následně se dělaly další práce jako vysypání a uhutnění štěrku, polystyren apod, aby se následně deska vylila betonem a mohla schnout. Následovala poměrně dlouhá pauza, kdy se před domem postavila jedna řada plotové zídky, aby následně zjistili, že jim ve stavebninách dali špatné tvarovky a mohlo se čekat další tři týdny na to, než dodají ty správné.

2.6. se tu chlapi mihli, aby položili na vylitou desku IPU a s informací, že okna budou 19.6., se zase vypařili. Za pár dní se objevili se správnými tvarovkami, aby tedy dostavěli aspoň tu zídku.

Dostala jsem informaci, že konstrukce je připravená a že nic nebrání tomu ji namontovat na stávající základovku, aby potom, když přijdou okna, mohli hned usazovat. My jsme potom odjeli na Moravu, odkud jsme se cíleně vraceli 19.6., protože jsem chtěla být u toho, až se budou montovat obvodové zdi.

No, takže jsme přijeli, okna byla zde, nicméně konstrukce, která měla stát, tak nestála a okna tu stála opřená o barák bezmála ještě týden, protože se nikdo ani neozval s tím, že by sdělil, že se se stavbou bude pokračovat tehdy a tehdy.. Takže jsem už byla mírně vytočená, protože jsem několikrát vytočila pana šéfa, ale ten mi to pro jistotu nebral nebo vytípával. Když jsme se konečně spojili, tak jsem už nebyla ta příjemná paní domácí, která v klidu počká, až se pánům bude chtít nebo dokončí další nasmlouvané kšefty, které si mezitím nebrali.. Tak prej konstrukce bude v pondělí stát..

Tak se taky stalo a 25.6. stály obvodové zdi. Teď si musí zaměřit střechu a teprve budou objednávat polykarbonát.. Další měsíc čekání na střechu.. Jupí.. Začínám se obávat, že do zimy to nebude hotový..

V pátek 29.6. dorazili zase na otočku s polystyrenem a kari sítěmi s tím, že odpoledne nebo v sobotu dorazí beton a vylije se základovka na čisto a že mi ještě zavolá a upřesní to.. Bylo úterý 3.7. a stále nikdo nevolal, tak jsem volala já… Po pár slovech jsem se dozvěděla, že pán je na dovolené a že mi to přece říkal.. no zmínil se cosi o tom, že zrušil dovolenou od 1.7., protože mu manželka přišla na nějakou jinou kopretinu a nemůže to vydejchat, tak že on na tu dovolenou nepojede.. tak nakonec jel, protože děti plakaly, že tatínek nepojede, vždyť to znáte.. takže prostě musel.. No nicméně moje scéna s tím, že zase se bude muset čekat na to, než vyschne beton, než se bude moct pokládat dlažba apod zapůsobila a nahnal sem nějakou kamarádskou firmu z Neratovic, aby teda ten beton natáhli oni..

Tak se tu zjevili jako duchové a stejně tak se i ztratili.. Nevím, co to je dnes za módu ani nepozdravit, když někam přijedu, nebo třeba aspoň mávnout na znamení „Tak jsme teda tady, paninko!“ a nebo říct, že teda končíme a jedeme domů… no, tak tady tito pánové se asi doma zdravit nenaučili a tak jak se odsud vypařili, tak se po chvilce vypařila i Joha, aby se šla proběhnout po čerstvě nataženým betónu.

Když potom volal pan šéf ze zrušené dovolené, tak říkal, že 10. se vrací a že čtvrtek, pátek už bude fungovat, tak že dorazí a udělá ty rozvody.. Takže se ukázal až v pondělí na hoďku na čumendu, myslím, že tu dělali zase nějaký drbky, aby zase mohli rychle vypadnout.. Už si přesně nevybavuju, ale rozvody to rozhodně nebyly.

Následně se beton vylil samonivelační stěrkou a na to pokládal dlažbu. Po pár dnech dorazili ve třech lidech spárovat 22m2 dlažby.. Chtěla jsem, aby byla dlažba vyspádovaná k odtokovému kanálku, ale nějak to neklaplo.. Zdá se mi, že je dlažba vyspádovaná OD kanálku.. no co už, tak si pořídím takový to koště, co mají na bazénech a budu tu vodu honit do kopce tím koštětem, protože mopem mi to moc dobře nejde…

Další bod, který uvízl v mé paměti jsou traverzy na střechu.. Je pátek. Přijeli se železem, aby konečně po měsíci zpevnili celou konstrukci a nachystali střechu, protože termín na doručení polykarbonátu už dávno minul, tak by bylo fajn s tím zase pohnout. Tak zpevnili obvod, přimontovali jednu traverzu a další tři tam jen tak lehárko nechali ve vzduchu volně položený.. Pak se tradičně vypařili, aby mi za chvilku volal, že teda jako jeli pryč (kdybych si náhodou nevšimla) a že ty traverzy tam jsou jen položený, že tam radši nemám pouštět děti, kdyby to náhodou chtělo spadnout..zítra to přijedou dodělat, protože jim nějaký železo ještě chybí a musí si ho teď dosvařovat.. Inu OK, tak tam děti nepolezou.. ovšem na hodinách odbilo půl páté.. jo to nebyly kukačky.. to spadla první traverza ze střechy, aby se nám zaryla do fasády… Tak hned žhavím drát, že ta traverza spadla a že máme díru ve fasádě… OK, hned k nám jede, aby to posundával. Mezitím se vrací manžel domů z práce a k zemi letí druhá traverza, která rovnou naštípla plastové dveře a vyštípla dlažbu.. Takže jsme ty traverzy už sundali společně a po chvilce dorazil pan šéf na motorce.. cestou mu pod helmu vlítla vosa nebo včela a píchla ho do krku, tak mu na to dávám jitrocel.. Obhlídnul škody se slovy jo, to se spraví a že zítra dojedou dodělat tu střešní konstrukci..

Je sobota, na hodinách skoro 11 a nikde nikdo.. tak volám, jestli mám teda ještě čekat nebo co a tradičně to nikdo nezvedá.. po asi půlhodině mi volá ten druhej pán, co tu s ním pokaždé jezdí.. Do té doby jsem si myslela, že je to nějakej pohunek, ale dozvídám se, že to jsou parťáci, co dali dohromady dvě svoje firmy a dělají společně.. Taky se mu nemůže dovolat. Prej ho píchla vosa a má celej nateklej krk a pusu a tak nemůže, ale má u sebe veškerej matroš, jinak by přijel s někým jiným a dodělali by to tu spolu. No, tak se mu nikdo nedovolal, takže zase nic..

V pondělí ráno smska, že teda ještě kontrola u doktora a že ráno dorazí.. no myslela jsem, že to pondělní ráno, ale chyba lávky..dorazili tedy v úterý.. dodělali konstrukci a ve středu se pokládal slavnostně polykarbonát a opravovala poničená dlažba.

Nakonec jsme se dohodli, že místo jednoho střešního okna dáme dvě okna určená pro polykarbonát, takže je tam nalepili s tím, že druhej den se to vyřízne a oplechuje.. Ten dej ještě nenastal..

Každopádně tento týden udělal vývod na vodu a rozvody elektriky a já v úterý nastěhovala ibišky do nového bytečku. Co na tom, že ještě není vnitřek dotmelený a kompletně oplechovaný.. Kdo ví, kdy to bude… Pořád máme ve střeše fuky mezi jednotlivými polykarbonátovými tabulemi, ale to prý dorazí příští týden, protože čekají na železa.. pořád se na něco čeká.. tak už aby to bylo.

Nervy z toho mám občas solidní. Nejvíc mě točí to slibování a zapomínání.. Když řeknu, že udělám to, tak to snad udělám a ne že ani nedám vědět, že teda jako nedorazím.. Mezitím, co se tady flákají se stavbou této naší malé ryby, tak dělali cosi kdesi v kasárnách, v nemocnici v Kralupech a kdo ví, co ještě.. Myslela jsem si, že když teda to bude dodávka na klíč, tak se nebudu muset nervovat s tím, že budu nahánět jednotlivé dělníky na jednotlivé práce.. No nevadí, skleník stojí, snad nějakou dobu vydrží.. 🙂

Já teď doufám, že se ve skleníku bude ibiškům dařit a že jim odbourám stres z neustálého stěhování dovnitř a ven a že mi třeba konečně i vykvete nějaký ten semenáč a začnou držet semeníky.

 

Přemýšlela jsem, jestli zveřejnit rozpočet, kolik nás celá tato sranda stála, ale nemám přesnou cenovku za samostatnou zimní zahradu. Je to celková částka včetně plotu a to 360 000Kč.

V ceně není započítaná pokládka dlažby a samotná dlažba je taky individuální položka, protože každá stojí jinak. My kupovali tuto ještě za cenu 299Kč/m2.

Další položkou je klimatizace na vytápění, která je značky Toschiba a cenovka je včetně dopravy a montáže 24.500Kč

Další volitelná sranda jsou přídavné zářivky pro přisvěcování. Já toto téma řešila delší dobu a nakonec jsem po konzultacích s odborníky na pěstování došla k závěru, že pro mou potřebu budou bohatě stačit TLED zářivky od firmy Secret Jardin. Původně jsem měla  plánu 6ks, nakonec jich je 8 a ještě jednu plánuji doplnit.

A jako nezbytná záležitost pro mou zimní zahradu, resp. skleník určený k pěstování tropických ibišků, je mašinka pro vytváření vlhkosti, aby se ibiškům dařilo. Tady je cena individuální podle požadavků, ale počítejte s cenou od 3500Kč. O mlhovadle se rozepíšu zase někdy jindy, protože si myslím, že si zaslouží trochu víc pozornosti.

 

A v neposlední řadě jsou potřeba i regály. Mám je naprojektované, nicméně čekám na kalkulaci materiálu a ceny. Samozřejmě je toto zase individuální položka, kdy si můžete sehnat nebo vyrobit regály sami a podle toho se bude odvíjet jejich cena. Policový regál ke zdi domu mám od pana šéfa slíbený gratis jako omluvu za všechna způsobená příkoří, ale původní cenovka byla 4800Kč.

 

Držím palce při plnění vašich snů a ať to jde hladce 🙂

Mějte se famfárově a zase někdy příště 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *