Nejčastější příčiny úhynu ibišků v zimě

Zima klepe na dveře a ibišky ve většině případech spí..a někomu mohou i umírat a já bych ráda napsala příspěvek, který by mohl pomoci těm, kteří řeší problémy s ibišky před smrtí..

S umíráním ibišků v zimě mám bohaté zkušenosti, to mi věřte! A pokud nějaký ibiškář tvrdí, že mu v zimě nikdy nic neodešlo, tak kecá…

Přelití

Přelití bývá jedním z nejčastějších problémů. Z toho, co občas čtu, tak to bude hlavně proto, že ibiškáři jsou zvyklí zalívat každý den nebo obden (v létě) a toto zavlažovací schéma praktikují i v zimě s tou obměnou, že zalívají například ob dva dny a mají dojem, jak kytku drží zkrátka co se týká zálivky. Ne, v zimě nechte kytku úplně vyschnout a až potom zalévejte. Jak poznáte, že je v květináči sucho? Potěžkejte ho a pokud si ani potom nejste jisti, tak udělejte špejlový test.. Píchněte suchou špejli do kořenového balu a po cca deseti minutách ji vytáhněte.. Pokud bude suchá, můžete směle začít řádit s konvičkou. Pro mnohé z vás nastane překvapení, protože špejle bude mokrá, i když byste dali ruku do ohně za to, že ibich přelitý není..

Jak vlastně takový přelitý ibišek vypadá?

Má svěšené listy a je povadlý a na první pohled byste řekli, že je zvadlý, protože má žízeň a tak jdete a zalijete ho.. a on je pořád povadlý a tak zase zalíváte a ono to nepomáhá.. A toto je začátečnická chyba, kterou jsem udělala i já.. Holt stalo se..

Ale co teď s tím?

Pokud je ještě šance na záchranu, tak ibišek vyndejte z květináče, šetrně oberte mokrou hlínu. Kořenů už pravděpodobně moc nebude, protože v tom vlhku uhnily, takže vezměte i menší květináč a ibišek zasaďte do suchého substrátu. Oberte všechno povadlé listí, to se už nevzpamatuje a dejte ibišek někam na světlé místo, kde bude mít spodní teplo, ale zároveň tam nebude svítit přímé slunce. A tak trochu na něj zapomeňte.. Můžete mu i přetáhnou pytlík přes hlavu nebo nasadit PETku, tím nic nezkazíte..

Jako bonus navíc, co pomůže, ale není nezbytnou nutností, je přidání Trichodermy do subtrátu. O trichodermě jsme si již psali dřív v článku „Jaký substrát je pro ibišky nejlepší?“ Ta kořenům pomůže se vzpamatovat a vytvoří jim fajnový pokojíček.

Po nějaké době (nemám vysledováno jestli dny nebo týdny) se začne ibišek vzpamatovávat a začnou rašit nové listy.. Máte vyhráno. Já takto vloni v zimě zachránila pár kousků, které se mi podařilo ulít i přesto, že jsem zalévala jednou za 14dní až měsíc.

V minulém týdnu se ve skupině objevil příspěvek od Katky Š., které povadl ibišek a nevěděla proč.. Přelitý nebyl, byl v obýváku, takže mu ani nebyla zima.. Napadlo ji zkusit Canna Flush a propláchla substrát a ibišek byl druhý den jako nový.. Mohl za tím být zasolený substrát – může se stát i bez hnojení, pokud zaléváte kohoutkovou vodou, která je tvrdá. Nebo se mohla vyskytnou v substrátu vzduchová kapsa, která znemožnila přístup vody ke kořenům.

Přehnojení dusíkem

Tento problém se u nás ve skupině vyskytuje taky poměrně často. Já osobně jsem s ním měla tu čest před čtyřmi roky, kdy jsem přišla o kompletní sbírku. Z cca 50ti rostlin my zbyla do dneška už jen jedna a tou je Tahitian Imperial Blossom.

Jak se projevuje?

V první řadě začne opadávat listí. Masivnější opad listů může pozorovat pěstitel i v případě, že ibišky letnil a přestěhoval je do domu. To je pro ibišky velká rána, protože přijdou o mnoho světla a jejich reakcí je shazování listů. To ovšem ještě nemusí značit přehnojení dusíkem. To přijde vzápětí. Začnou černat špičky větví a ta černota se táhne víc a víc do rostliny.

Nehnojíte a stejně?

Je potřeba si uvědomit, že v létě mají ibišky větší spotřebu dusíku, protože dusík potřebují pro růst a tvorbu hmoty, ale pro zpracování dusíku je potřeba i hoooodně světla a to začne konce léta ubývat a ubývat až je ho tak málo, že ibišky už ten nahromaděný dusík nezvládají zpracovávat a ten je postupně likviduje. Naproti tomu se jim zvyšuje spotřeba a nároky na draslík. Ibišky se draslíkem prakticky nedají přehnojit ani v létě, natož v zimě, proto opravdu doporučuji ibiškům do postřiku přidávat draslík.

Máte přehnojeno dusíkem a co teď s tím?

Jsou dvě varianty..a ani jedna není 100%ní.. Pokud máte přehnojeno dusíkem, tak se můžete modlit, aby to ty kytky zvládly a tímto jim můžete jen pomoct to překonat.

  1. přesadit do nepředhnojeného substrátu. Většina substrátu bývá předhnojená, ale jsou i substráty, které předhnojené nejsou. Je jich málo, ale jsou..
  2. prolít substrát přípravkem, který rozpustí usazené živiny a kytce tím uleví. Možná bude nutné postup opakovat několikrát s časovým odstupem, ale je to metoda, která pomáhá také. Vloni jsme to řešili s jednou paní pěstitelkou, která si ibišky přehnojila pro změnu fosforem, protože hnojila hoštickými slepičinci, což je taky špatně, ale o tom někdy příště. každopádně ze zpětné vazby vím, že se jí po propláchnutí začaly rostliny spravovat.

V každém případě zkracujte zčernalé vrcholky a nebojte se ani hlubšího řezu.

Proč jsem to neudělala já před těmi čtyřmi roky?

Protože jsem to nevěděla..Nevěděla jsem, že zalívání naší studniční vodou není to pravé, protože mě nenapadlo podívat se na rozbor, kde bych zjistila, že voda obsahuje 3x víc dusíku, než je stanovená norma.. Na to jsme přišly až s odstupem času, kdy to napadlo Verču 🙂 A to už jsem měla stejně skoro všechny kytky za duhovým mostem, tak nebylo moc co řešit, ale od té doby si dávám velký pozor na to, čím a jak hnojím.

Poučení na závěr

Všeobecně je známo, že se v zimě nemá hnojit, protože je doba vegetačního klidu. Nicméně já hnojím. Postřikem na list ibiškům dopřávám potřebný draslík (párkrát za týden) a sem tam jim přidám i kapku stopových prvků (cca 1-2x do měsíce).

Ještě považuji za nutné upozornit na to, pokud někdo hnojí organikou (banánové slupky apod.). Nezalévat do květináče, ale aplikovat pouze postřikem na list! Co se týká zálivky, tak bez jakékoli organiky.. Může tam dojít k různým chemickým procesům, které si nedokážu stále zapamatovat, i když jsem to od Veroniky slyšela už asi tisíckrát, ale figurují tam různé kyseliny atd a v závěru je výsledek takový, že kytku zabije přehnojení molybdenem? nebo manganem? no prostě ta teorie mi stále uniká, ale bezpečně vím, že hnojím pouze a jen postřikem na list. 🙂

Takže se mějte krásně a přeji klidnou ibiškovou zimu 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *