Mýdlový mišmaš

Dnešek byl ve znamení výroby dalšího mýdla.. Měla jsem doma poslední zbytky olejů, které jsem potřebovala spotřebovat a tak jsem se vrhla na svůj delší dobu plánovaný projekt – mýdlo na ekzém. Nebudu sem psát recept, protože se skládá opravdu ze zbytků, co dům dal a pokud nebude působit naprosto zázračně, tak už ho nejpíš dělat nebudu.. Přecejen se skládá z asi 10ti druhů tuků a méně by mohlo znamenat více..

Jako základ je použitý kokosový, palmový a v menším množství olivový olej. Jako doplňkové tuky jsem použila mandlový, avokádový, konopný, dýňový olej a bambucké, mangové a kakaové máslo.

P1230541

 

V mandlovém oleji jsem cca měsíc nechávala odležet třezalku a měsíčkový květ. Třezalka má zklidňující účinky a na pokožku při svědivých ekzémech by měla působit podobně. Měsíček má na pokožku taktéž blahodárný vliv a když jsem olej chystala, tak zrovna vykvetly první květy, tak jsem neodolala a tři kousky do oleje také přihodila. Třezalku i měsíček jsme sbírali symbolicky na Svatojánský podvečer před úplňkem 🙂

Avokádový olej obsahuje velké množství vitamínu E, takže působí také jako konzervant, nicméně jeho hlavními přednostmi jsou vysoké regenerační účinky, pomáhá uvolnit ztuhlé svalstvo a celkově pokožku zjemňuje. Je velice vhodný do přípravků na nohy, jelikož zjemní i ztvrdlou kůži na chodidlech 🙂

Konopný olej působí regeneračně, je vhodný na ošetření problematické ekzematické pleti jelikož jej k tomu předurčuje vysoký obsah nenasycených mastných kyselin.

Dýňový olej pokožku zklidňuje, zjemňuje a působí taktéž regeneračně. Obsahuje vysoký podíl zinku. Všeobecně se používá spíše jako základ vlasových zábalů nebo k ošetření nehtů a nehtového lůžka. Největší zastoupení však bude mít v rámci gastronomie, byť asi ne úplně v kulinářství, ale jelikož podporuje trávení a blahodárně působí na trávící trakt, tak se užívá spíše jako doplněk stravy, i když proč si s ním nepokapat zeleninový salát apod :))

Bambucké máslo v tomto receptu nesmělo chybět, jelikož jeho vysoký podíl nezmýdlitelných složek (ještě vyšší než u avokádového oleje) z něj dělá další pěstící složku. Myslím, že účinky bambuckého másla nemusím popisovat, kdo by ho neznal 🙂

Jelikož jsem do předchozího receptu používala mangové máslo a nějaké zbytky jsem tu ještě našla, tak našlo uplatnění i v tomto případě byť ne ve velkém množství. Mangové máslo je drahá surovina, určená pro regeneraci starší, povadlé pokožky, které dodává pružnost a jemnost.

A na závěr něco málo o ricinovém oleji. Tento olej je vhodný jako smáčedlo – pomáhá u jiných olejů, které samy o sobě nejsou schopny se dobře vstřebat, aby se do pokožky lépe „vcucly“ a tím se zvýší jejich terapeutický účinek.

Na mýdlo jsem nepoužila čistou vodu, ale vařící vodou jsem zalila čerstvou meduňku, levanduli, měsíčkové květy a sušený heřmánek. Čajík jsem nechala schládnout a potom do něj přímíchala NaOH.

P1230547

 

Jelikož mi nedávno dosloužil tyčový mixér, tak jsem si musela vystačit ručně… No není nad tyčový mixér.. Míchat tuto směsku dokud nebude dělat stopu, byl opravdu očistec 🙂 Když se konečně začala dělat stopa, tak jsem přidala ovesné vločky s medem a měsíčkovým květem jako výživovou složku, pořádně rozmíchala a na závěr přímíchala panthenol, vitamín E a éterické oleje z levandule a zbytek Litsea cubeba..

P1230549

 

Následně jsem vše nalila do forem a teď se jen modlím, aby vše ztuhlo tak, jak má…. 🙂 Už se nemůžu dočkat, až bude možné mýdlo začít používat.

P1230563

 

Tak a to bych nebyla já, kdybych dnes zase neobskakovala ibichy.. Sice není moc co ke sdělování, ale musím se podělit o radost ve formě hromady nasazených poupat. Některé kousky, které se zdají být pěknými lenochy, mají dokonce 2 poupata, tak doufám, že je dovedou ke zdárnému kvetení..

Dnes jsem také poprvé použila nový preparát pro péči o moje zelené kamarády a to BIO Worm od firmy General Organics. Hlavní účinnou složkou jsou exkrementy žížal. Může se používat jako postřik na listy nebo zálivkou, ale jako postřik je prý nejúčinnější, tak jsem tedy učinila… Tato šmakuláda by měla posilovat celkově rostliny, podporovat růst a kvetení, ale pro mě nejzásadnější informace je, že by měla bojovat proti plísním a houbovým chorobám.. Tak uvidíme, snad se bude kytičkám líbit.

V další zálivce (pro nepřesazované ibichy) se chystám použít dalšího nového mazlíka a tím je hnojivo FloraNova od General Hydroponics. Má se jednat o nejnovější technologii, kdy se v hnojivu vyskytují jak základní živné prvky, tak i celá řada mikroprvků, o což mi šlo také. Poměr NPK byl taktéž sympatický, tak uvidíme, co tento mazlík ukáže a dokáže…

A tady trocha mé radosti z poupat 🙂

V brzké době bych chtěla zkusit doplnit rubriku o roubování a možná i s instruktážními fotografiemi, jelikož zvažuji pořízení pár roubů z Taiwanu, ale musím počkat na vhodnou lunární fázi 🙂

Roubovací okénko bych obohatila výčtem mých roubovanců, pokusů a omylů a tak celkově.. Nejsem tu od toho, abych se jen chlubila, jak mi vše jde, ale taky jak se nedaří, což u ibišků nebývá výjimka…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *