Jaký substrát je pro ibišky nejlepší?

Na tuto otázku je stejně obtížná odpověď, jako které hnojivo je pro ibišky nejlepší. Vše záleží na osobních preferencích a podmínkách, ve kterých ibišky pěstujete. Nicméně jsem se v poslední době setkala se substráty, které bych ibiškům nedala ani za trest..

Na trhu je mnoho substrátů a občas může být náročné vybrat si ten pravý. Super-hypermarkety a hobbymarkety nabízí velká množství různých druhů pro různé účely, nicméně existují i jiné substráty, které nejsou tlačeny těmito kanály a tudíž mnoho z Vás o jejich existenci nemá ani tušení. A to je právě škoda…

Výrobky holandské firmy Plagron jsou jedny z nejkvalitnějších, které jsou u nás k dostání.

 

Co ibišky potřebují?

Ibiškům je potřeba zajistit takovou zeminu, která bude lehká, vzdušná a zároveň bude udržovat rozumnou míru vlhkosti, aby substrát hned neproschnul, ale zároveň aby zbytečně nezadržoval vodu jako houba, protože to by mohlo být pro ibišky fatální.

Pro ibišky je důležité, aby byl substrát mírně kyselý a jeho pH bylo okolo 5,3-5,5. Tento parametr bohužel mnoho výrobců neuvádí, ale je možné jej najít na obalech některých druhů. Vzhledem k tomu, že ibišky mají specifické nároky i na poměr hnojiva NPK, tak osobně doporučuji takové substráty, kde je uvedeno, jak je substrát předhnojen. Proto preferuji takové výrobky, které jsou předhnojeny minimálně.

V našich končinách se dá bez problémů sehnat Supresivní* substrát pro výsev a množení, ale i Supresivní* substrát pro pokojové rostliny. Tyto dva kousky mohu bez výčitek doporučit, i když k nim mám menší výhrady (na můj vkus substrát hodně sesedá a zdá se mi, že časem se na povrchu vytvoří taková krusta, která při proschnutí nerada pohlcuje vlhkost), ale jsou dostupné ve většině hypermarketů i hobbymarketů.

Tento substrát seženete za cenu cca 75-89Kč/15l – Lze ho použít na běžné přesazování dospělých rostlin.
Tento substrát seženete za cenu 75-89Kč/15l. Je určený pro výsevy a množení.

Oba tyto substráty jsou obohaceny o houbu Trichoderma virens, která účinně bojuje s původci houbových onemocnění rostlin, zejména rodu Fusarium, Pythium Sclerotinia a Rhizoctonia, které způsobují odumírání rostlin. Přítomnost této houby v substrátu významně ovlivňuje zdravý růst rostlin, vývoj kořenů a navozuje zvýšenou obranyschopnost celé rostliny.

Dále tyto substráty obsahují další houbu a to Metarhizium anisopliae, která účinně bojuje proti hmyzím škůdcům, kteří mohou narušovat kořenový systém rostliny. Působí i na škůdce, jejichž vývoj (i částečný) probíhá v substrátu – tzn. larvy apod.

Dále se dá ve specializovanějších zahradnictvích sehnat Substrát pro středomořské rostliny. Používala jsem ho před několika lety, takže vím, že existuje, ale podruhé jsem ho už nekoupila. Myslím, že jsou na trhu vhodnější produkty.

 

Já používám substrát Plagron. V minulosti jsem používala i značku Atami s kokosovým vláknem, ale toto složení se mi nezamlouvalo. Kokosové vlákno vytvořilo na povrchu krustu a nelíbilo se mi to, měla jsem z toho pocit, jakoby celá kytka byla zarostlá v molitanu, proto už ani nevyhledávám substráty s přídavkem kokosového vlákna někdy také uváděné jako lignocel.

Atami B’Cuzz BI Grow mix – s kokosovým vláknem

S úspěchem používám substrát Plagron Lightmix, který je jich prolehčený perlitem, nicméně i přesto do něj přidávám vermikulit.  Jedná se o minerál, který se používá ve stavebnictví, teraristice i zahradničení. Zatím se dá snadno sehnat v menším množství v chovatelských potřebách, ale větší množství vermikulitu se dá sehnat přes internet.

Plagron Light Mix
Substrát Plagron Lightmix je předhnojen na dobu 3týdnů, obsahuje vybrané druhy rašeliny, perlit, vermikompost a hnojivo. 269Kč/50l

Tento rok jsem víceméně omylem koupila na zkoušku Mega Worm od Plagronu. Domnívala jsem se, že se jedná o substrát, nicméně jsem po pečlivém prostudování přišla na to, že se jedná o příměs do substrátu. Rostlinám dodává enzymy, minerály, stopové prvky a další důležité látky. Obsahuje také užitečné houby Mycorrhiza a Trichoderma, které chrání kořenový systém rostliny před škodlivými plísněmi, minimalizuje nebezpečí přehnojení rostlin a pomáhá při klíčení semen. Jedná se v podstatě o žížalí produkt, který je čistě přírodní. Kdo má doma prostor a možnosti, může si doma založit vermikompostér, ubytovat žížaly a ony se Vám na Vaši péči odvděčí žížalím čajem a substrátem, které můžete bez obav použít nejen při péči o ibišky.

Mega Worm je skvělý k obohacení substrátu a Vaše rostliny Vás za něj budou milovat. 389Kč/25l, 229Kč/5l.

Mega Worm vřele doporučuji a v mé ibiškové spíži už nesmí chybět.

Z košťátka krasavec 🙂 Ibišek přesazený do substrátu Plagron Lightmix smíchaného s Mega Worm a po 6týdnech je rostlina k nepoznání.

Co nedělat?

Rozhodně nedoporučuji používat klasické substráty pro pokojové rostliny. Jakmile vyschnou, jsou jako beton, těžké a tvrdé a o propustnosti vody ani nemluvě.

Pokud už doma takový substrát máte, tak ho smíchejte s perlitem nebo vermikulitem, ale rozhodně nepoužívejte písek. Písek je těžký a zbytečně by rostlině „mačkal“ kořeny. Pokud chcete prolehčit, můžete použít i drobný keramzit, dá se sehnat i ve frakci okolo 5mm. Použít by se dal i Zeolit, je lehký, pórovitý, nevyplavuje se, drží vlhkost, jen je trochu náročnější ho sehnat, pokud nechcete kupovat rovnou 25kg.

Kdy přesazovat?

Semenáče – Pro výsev semen doporučuji buď Supresivní substrát pro výsev a množení, nebo Plagron Lightmix s Mega Wormem a pokud vyséváte jen pár semínek, tak vřele doporučuji kořenící kostky Root It. S úspěchem se dají použít i jiffy tablety. Jakmile Vám rostlinky narostou do velikosti cca 10cm, tak je vhodné je s celou Root it kostkou, jiffy tabletou anebo pokud vysazujete přímo do substrátu, tak celý kořenový bal, přesadit do substrátu pro pokojovky – tak jak jsem psala výš.

Zakořeněné řízky tropíků v Root It kostkách

Dospělé rostliny – obecně je pro přesazování nejvhodnější doba jaro. A to zejména proto, že se rostliny probouzí ze zimního „spánku“ a čeká je doba, kdy do toho pořádně šlápnou a budou růst jako o závod a proto je potřeba, aby měly dostatek živin v substrátu a optimální místo na kořeny. Proto je potřeba zkontrolovat, jak to s kořeny vypadá. U ibišků není příliš žádoucí, aby se přesazovaly do příliš velkých květníků. Pokud dáte moc velký květináč, tak rostlina se bude soustředit na tvorbu kořenů a bude tam směřovat veškerou svou sílu. Důsledkem bude to, že nebude moc růst a o kvetení ani nemluvě. Proto ibiškům dáváme jen nepatrně větší květináče. Navíc podle toho, co vysledovaly kolegyně pěstitelky, tak ibišky mají rády trochu těsno, takže pokud květináč vyloženě nestojí na 1cm vrstvě kořenů, tak bych s přesazováním moc nechvátala.

V průběhu roku nastanou situace, kdy prostě musíte ibišek přesadit, ať je jaro nebo podzim. Pokud tedy přijde na to, že budete přesazovat na podzim, tak opravdu nedoporučuji, abyste ibišku úplně obrali substrát z kořenů nebo je dokonce omývali. Nevhodný substrát můžete trochu obrat, ale nenarušujte žádným zásadním způsobem kořenový bal. Rostlina by potom musela vynaložit mnoho energie na to, aby se v novém substrátu zabydlela a to před blížící se zimou není nic, co bychom ibišku chtěli způsobit. A prosím Vás.. rozhodně v tuto dobu neprovádějte žádný hluboký střih. To by mohl být poslední hřebíček do rakve!

Závěrem

Na trhu jsou i další substráty, které s úspěchem používají další pěstitelé a každý si musí najít své. Můžete si míchat své vlastní mixy nebo již koupit hotový. To, co vyhovuje mně ještě neznamená, že bude vyhovovat Vám. S ibišky to je občas běh na delší trať, než najdete to, co jim bude prospívat.

Doufám, že jsem na nic nezapomněla a že jste našli všechny odpovědi na své otázky, ale pokud ne, neváhejte mi dát vědět a pokud budu vědět, tak informace doplním. 🙂

Mějte se famfárově a příště zase na napsanou 🙂

 

*Supresivní – význam slova suprese je „potlačování“

2 thoughts on “Jaký substrát je pro ibišky nejlepší?

  1. Dobrý den, a prosím na jaře, prvně přesadit a pak po nějaké době až zastřihnout? (cca měsíc po přesazení, nebo jak prosím? 🙂 Děkuji. Domča

    1. Dobrý den Dominiko, myslím si, že by na jaře měli zvládnout zároveň střih i přesazování, ale pokud byste chtěla mít větší jistotu, tak bych to udělala s odstupem, jak píšete.. u tropíků obzvlášť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *