Nenechejte se napálit!

Za nejzábavnější aspekt na pěstování ibišků považuji pěstování ze semen. Tuto možnost máme všichni a stručný návod na to, jak si semínka vypěstovat a jak je následně vysadit jsem psala zde.  Hodně z vás zatím nemá možnost si semínka vypěstovat sami anebo se vám prostě nedaří, tak jako mně a semeníky stále padají. Potom se naskýtá možnost si je koupit. Kanálů je vícero, ale věřte tomu, že cena jednoho semínka se pohybuje okolo 40Kč za KUS. Proto nenaleťte různým podvodníkům, kteří nabízí semena na eBay nebo Aliexpressu, protože 100ks za 20Kč je opravdu nesmysl a dostanete semena kdovíjakého plevele.

Z těchto nabízených semínek zaručeně nebude žádné semeno tropického ibišku

Nejen že tito prodejci přibarvují fotky a z už tak krásných květů dělají jakési přebarvené hrůzy, ale obsah zásilky nemá s ibišky vůbec nic společného. Chápu, že je atraktivní modrý nebo zelený ibišek, ale lidi, mějte trochu rozum a nevěřte všemu, co vidíte!

Pokud nakupujete na eBay, tak toto je spolehlivý prodejce – Richard Johnson, který žije na Tahiti a zcela jistě znáte ibišky, které se jmenují Tahitian XY… Tyto ibišky jsou z jeho „zahrádky“. Pravidelně prodává na eBay semínka ibišků, která nabízí v aukci, které končí v neděli k večeru. Já u něj dřív nakupovala, roste mi tu pár semenáčů z jeho semínek, ale v poslední době vysazuju jen semínka od holek z ČR.

Takto vypadá nabídka Richarda Johnsona – 1hotrj.
Nabídka semen by měla vždy obsahovat názvy rodičů semínek. Richard nabízí v jedné aukci vždy 5ks semen.

Občas se na eBay objeví i jiní prodejci. To, že se jedná o autentickou nabídku poznáte většinou podle ceny a popisu. Nenechejte se zlákat nízkou cenou, budete jen zklamaní.

Bohužel se stává, že se i u nás najdou takoví podnikatelé. Většinou semena nakoupí na výše zmiňovaných zahraničních serverech a potom je zde buď přeprodávají (samozřejmě za minimálně 2x takovou cenu)  anebo semena vysadí a potom prodávají semenáčky „tropíků“. V těchto případech bych prodejce neoznačila přímo jako podvodníky, ale spíš podnikavce neznalé situace.

Přeji při nakupování semínek hodně štěstí a při výsevu hodně zdaru. 🙂

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *