HGA Garden Propagator 32 + CT12 Tray + Eazy Plug – recenze

Nedávno jsem zveřejnila video s návodem, jak vysazovat semínka tropických ibišků, ve kterém jsem také slíbila krátké ohlédnutí a malou recenzi, tak tady je..

Mohla bych se rozplývat a tvrdit, že není nic lepšího a vysazujte jen do těchto kostek a budete nejšťastnější na světě… Bohužel realita je jiná..

Pokud chcete být šťastní a spokojení, tak toto si nepořizujte!

Když jsem semínka vysazovala, tak jsem ze sadbovače vyndávala dvě kostky, abych tam mohla vložit na srovnání dvě kostky ROOTIT. Šlo to poměrně ztuha a moc si nedovedu představit, jak ze sadbovače budu vyndávat kostku i s rostlinkou.. Předpokládám, že vývojáři neměli v plánu, že v tom kytky zůstanou po celou dobu svého životního cyklu, nicméně to, jak spíš nelze kostky vyndat, svědčí o opaku.

Skleníček je bez ventilačních otvorů, už po pár dnech jsem začala pozorovat náznaky plísně na povrchu kostek. Začala jsem tedy pravidelně větrat, ale nějak jsem neviděla efekt, tak jsem do poklopu vyřezala 2 otvory (cca 1x5cm).

Po cca 10ti dnech vylezlo první semínko v Root It kostce (v druhé kostce semínko uhnilo). Začala jsem tedy být ostražitější a sledovala jsem i další.. Když se ale po 14ti dnech nic nedělo, tak jsem si do kostek rejpla a vydloubla semínka, abych je zkontrolovala.. Hned první 4 byla uhnilá, tak jsem začala propadat panice, že je shnilý i ten zbytek.. Naštěstí nebyl. Semena vypadala být v pořádku a některá už i pouštěla kořínek, tak jsem je ani nevytahovala. Dospěla jsem tedy k závěru, že ta první 4 semena byla zřejmě špatná, protože se jednalo o stejné křížení a to se prostě občas stane, že semínka nevyklíčí a není to díky špatné manipulaci nebo péči.

Dnes to je cca 2,5 týdne od výsevu a musím konstatovat definitivní NE. Uvnitř se chytá plíseň už i na rostlinky, které teda zázračně vzešly. Celkem mi v kostkách Easy Plug vyklíčily jen 3ks z 9 a ještě je otázkou, jaký bude jejich osud vzhledem k prostředí, ve kterém jsou..

Nebudu tedy dělat žádné experimenty a nadále budu pro výsevy používat ROOT IT kostky, se kterými mívám mnohdy i 100% úspěšnost.

Samozřejmě se toto dá řešit nějakým fungicidem nebo desinfekcí – Previcurem nebo slabý roztokem Sava, ale nemyslím si, že by se toto mělo dít…

Závěrem přidávám fotky a udělejte si obrázek sami.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *