Vyhřívaný skleníček a jak ho použít

Už je to nějaký ten pátek, co s námi bydlí vyhřívaný skleníček a nastal čas, podělit se o zkušenosti s ním. Takže jdeme na to.

Skleníček jsem si pořídila v listopadu 2017. První výsev jsem provedla hned záhy a vysadila jsem 24kusů semínek. Použila jsem na výsev Root It kostky a po čtyřech dnech se semínka začala klubat. Úspěšnost klíčení byla, světe div se, 100%. Nicméně potom se to začalo tak nějak hroutit.. rostlinky mi postupně začali uhnívat v místě, kde vylézaly z kostky – tzv. u krčku.. Říkala jsem si, že mám tedy asi přelito a že semínka začínají zahnívat z přemíry vlhkosti, i když s tou jsem měla taky trochu problém, jelikož jsem nestíhala zalévat.. Oproti mým zkušenostem bylo potřeba zalévat mnohem častěji, protože kostky hrozně rychle vysychaly, takže jsem kolikrát rostlinky musela křísit kvůli dehydrataci. Nakonec to dopadlo tak, že všechny klíčky mi buď uhnily v krčku anebo jsem je přes svou veškerou snahu usušila.. Ale padlí mělo větší úspěch..

Semínka 4 dny po výsevu a mé nadšené jásání.. ovšem neříkej hop dokud co?

Chtěla jsem tedy na skleníček zanevřít, hodit ho do tmavého kouta a už ho nikdy nevytáhnout… Zlobila jsem se na něj..a na sebe..

Nicméně po rozhovoru s Verčou, kdy mi během chvilky řekla, že ta plíseň či hniloba, kterou jsem jí popisovala, je obyčejné padlí klíčních rostlin, jsem ho vzala na milost a dala mu druhou šanci.. Kromě stanovené diagnózy mi ještě řekla, že při výsevu mám použít Polyversum, což je taková prospěšná houbička, která nedovolí plísním, aby se rozbujely a zabily malé křehké semenáčky. Jedná se v podstatě o přírodní alternativu k Previcuru, který se také používá jako prevence proti plísním. Má široké spektrum použití nejen v zahradě. Video z pořadu Polopatě, kde o Polyversu hovoří, můžete shlédnout zde.

Takže jsem se do toho pustila znovu a radostněji.. Vysadila jsem semínka tentokrát už do substrátu, ale ne z toho důvodu, že bych nebyla spokojená s kostkami, ale z prostorového hlediska.. Do kostek vysazuji po 1kuse, ale nyní se mi daří už vypěstovat i má vlastní semena, takže toho mám k výsevu víc a kostek by byla velká spotřeba. Vysadila jsem tedy semínka 27.12.2018 za použití substrátu Canna Terra Seedmix, do kterého jsem přidala trochu Polyversa a Trichodermy kvůli kořenům a plísním. Skleníček jsem umístila do koupelny na parapet jižního okna a zalila dešťovkou s trochou heřmánkového čaje, což zase doporučuje Míša. Semínka se začala klubat již po třech dnech od výsevu. Z vysetých asi 70ks semen mi vzešlo cca 90%, což považuji za úspěch 🙂

Další výsev jsem provedla 25.1.2019 a zatím vypadá vše obdobně. Pro výsev jsem použila stejný postup, akorát ne do vyhřívaného skleníčku, protože tam si lebedí kousky z prosince, takže jsem musela trochu improvizovat a do klasického skleníčku na parapet jsem na dno vložila topný kabel (do vlhkého prostředí) z terária. Tady nastala trochu komplikace v tom, že mi skleníček shodily z okna děti nebo kočky – nepřiznal se nikdo.. Takže jsem sbírala pár rostlinek ze země a sázela zpátky do sadbovače.. a tudíž nemám ani cedulky na správných místech a nejspíš ani stejné kříže u sebe.. inu co se dá dělat..

v popředí „vysypaní“ semenáčci z lednového výsevu – 25.1. a v pozadí semenáči vysetí 9.9.2018 – víc info v následujícím odstavci

Vzhledem k tomu, že se mi již se skleníčkem začíná dařit, tak jsem si pořídila většího mazlíka, aby se mi do něj vešly i starší rostlinky, které tam budou moci pobýt delší dobu aniž by se začaly kroutit pod střechou a musely ven do zimy.. Jak totiž můžete vidět na fotkách zde, tak jsem semenáčky vyseté v červnu a srpnu musela ze skleníčku už vystěhovat ven a zhruba od listopadu jsou již mimo teplý pokojíček a evidentně jim to vůbec neprospívá.. V růstu jsou úplně zaražení a vypadají, že by chtěli spíš na kompost než začít pořádně růst.. Stejně tak zaražení v růstu jsou i semínka vysetá v září 2018, která byla umístěna po celou dobu u mě v pracovně na jižním okně ve skleníčku bez vyhřívání. Za celou zimu jsme ještě nezačali topit radiátory, takže se tu teplota drží okolo 20°C, někdy možná i méně a tudíž jediné teplo měli semenáčci od sluníčka, které se nám v zimě moc neukazovalo.. Od včerejška jsou v novém vyhřívaném pokojíčku, takže uvidíme, jak se jim bude dařit v teploučku. Ještě zvažuji, že do skleníčku výhledově pořídím LED zářivku pro růst.

Ještě si dovolím zopakovat, že u výsevu semínek je potřeba i kontrolovat případný výskyt smutnic. Jejich larvy rády vyžírají semínka, která ani nemají šanci vyklíčit, popřípadě se živí drobnými kořínky a tudíž by se rostlinkám moc nedařilo. Jejich výskyt je možné eliminovat díky žlutým lepovým deskám, na které se lítající mušky nalepí a nemohou tím pádem naklást vajíčka a „vyrobit“ nové larvy, které mohou být pro semínka fatální. Popřípadě zalít roztokem Mospilanu.

Se semenáči zatím nemám žádné valné úspěchy, které by se daly prezentovat a slavnostně opěvovat, takže pořád zkouším, co bude fungovat. Dle rad Radky, začínám zkoušet přidávat větším semenáčkům do zálivky Vitality komplex. Preventivně se chystám znovu Polyversum použít v některé z dalších zálivek. Za nějakou dobu se pokusím podat aktualizované info, jak se rostlinám daří v novém domečku.

Obdobným způsobem můžete použít skleníček i na kořenění tropíků i budoucích podnožáků. K tomu udělám menší reportáž zase jindy, až nastane vhodný čas 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *